5. sorszámú pályamű: (Kálna Dávid, Szabó Dániel, Potzner Ádám, Balázs Anna)

NAGYBOLDOGASSZONY RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM BŐVÍTÉSE /// NAGYKOVÁCSI /// MESTERISKOLA XXVI. /// BALÁZS ANNA, KÁLNA DÁVID, POTZNER ÁDÁM, SZABÓ DÁNIEL /// MESTER: HŐNICH RICHÁRD

Az évezredes magyar Mária-kultusz reszekent a Nagykovácsi templom névad6ja a Nagyboldogasszony, a búcsú napja is augusztus 15. A plébania a Regnum Marianum egyik központja. Mindezt alapul véve a koncepció kialakítása soran különösen fontosnak éreztük, hogy az építészeti koncepció szimbolikus és liturgikus szempontból is erősítse a hely szellemét.

A templom műemlék ugyan, de a külseje szokatlanul egyszerű, azt sugallva: nem érinthetetlen, hajlandó bizonyos változásra, ha erre a közösségnek igénye van. Ugyanakkor a beavatkozás csak a szükséges mértekű legyen, amennyi a megfelelő funkcionalis működéshez kell, statikailag egyszerűen és nem túl nagy költséggel megcsinalható: az ablakok alatti falnyitás. A 3-3 megnyitással megvan a szükséges vizuális és akusztikai kapcsolat a főhajó és a bővítés között, minden műkodik (érkezés, gyónás, áldozás).

A toldalekaitól megtisztított templomot alacsony, de szinte az egész meglévő épületet körülölelő bővitéssel vettuk körül. A templom és bővitése ellentétpárokkal is jellemezhető: magas-alacsony, masszív-könnyed, zárt-nyitott, szögletes-íves. Bár messziről, sőt még a főtér felől is a templom fog dominálni továbbra is, a templomkertben a horizontot az új elem határozza meg.

A több hajó előnye, hogy kisebb létszamú misénel /hétköznap/ a főhajó tele van, nagy létszamú misénel /vasárnap/ az oldalhajók felveszik a plusz létszámot. A zártabb fohajó mellett az oldalhajók jóval nyitottabbak: a templomkert a látvany része, szinte a kertben ülünk. Nagy létszamú alkalmakon /Húsvet, Nagyboldogasszony/ az üvegfeluletek megnyitasával akár a kert is a templomhoz kapcsolható. A nyugati oldalhajó fókuszpontjába kerül a hadioltár /jelenlegi helyen a karzat alatt kialakitható egy intim gyóntatófülke/. A keleti oldalhajó fókuszpontjában a keresztelő medence, igy külon szertartast is lehet rendezni az oldalhajóban.

A lehető legkevesebb, vagyis egyetlen mozdulattal oldjuk meg a bővítést. Ezt tudja az ellipszis, az optimális funkcionális téralakitás lehetőségével, és a templom névadójához illő szimbolikaval /a Fold szimbóluma, Mária palástja/.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.