A járvány miatti egyházi intézkedések

Kedves Testvérek!

Az alábbiakban küldjük a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tájékoztatást a koronavírus miatt a kormány által hozott korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban:

Engedje meg, hogy arról tájékoztassam, a Kormány a mai nappal rendkívüli intézkedéseket vezetett be a koronavírus-járvány miatt: ... tilos 500 főnél nagyobb kültéri, illetve 100 főnél nagyobb beltéri rendezvény megtartása."

Ez utóbbi tilalom alól vannak kivételek, pl. az éttermek, illetve a hivatalokra, gyárakra sem vonatkozik a korlátozás.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a korlátozás a templomi liturgikus eseményekre (pl. szentmise) nem vonatkozik. Egyrészt nem kívánnak beleszólni az Egyház életébe, másrészt jelen nehéz helyzetben a templomok szerepe különösen fontos.

Bizonyos figyelem, észszerű elővigyázatosság ezzel együtt szükséges.

A COVID-19 járvány kapcsán, a liturgikus programok tekintetében egyelőre továbbra is a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia március 5-én kiadott intézkedései vannak érvényben:

  • a szenteltvíztartók használatának mellőzése
  • a békeköszöntés elhagyása
  • és a kötelező kézbe áldoztatás.

A tegnapi napon Miniszterelnök Úr bejelentette, hogy március 16-a hétfőtől a diákok nem fognak bejárni az iskolákba, hanem a tanítás digitális módon, távoktatásként fog folytatódni. Ez természetesen érvényes az iskolai hittanórákra is, vagyis lehetőség szerint digitális oktatással kell megoldani a vírus idején a tananyag átadását.

Köszönjük a megértést és a közreműködést, s mindezek mellett is kegyelmekben gazdag, imádságos nagyböjtöt kívánunk!